Thomas wordt vandaag 10 jaar! Hiep hiep hoera! En dit op carnaval, dubbel leuk feest dus! We zongen, dansten en aten lekkere cake! Geniet nog van je dag Thomas!
Carnaval, het verkleedfeest van het jaar! Ook in onze klas. Ik zag Trump, de kerstman, een kangoeroe, een elfje, Batman, 2 boeven, een koe, een giraf, een mannetje van het leger, een cowboy, een pyjamaman, een elfje van Lapland, een discoqueen, een bij en zelfs de paashaas. Zoek maar op de foto.
Carnaval Carnaval is in aantocht, dus kon onze muzische les toch niet anders dan over carnaval gaan. We verdiepten ons in de wereld van de clowns. Nadat we de kenmerken hadden besproken, gingen we zelf aan de slag. Met houtskool tekenden we een clown. We zorgden met stift voor een rode neus en een kleurrijk hoedje. Na de speeltijd werkten we onze tekening af met confetti!
Deze namiddag herhaalden we alle leerstof die we al gezien hadden in ons zesde wero-thema. Eerst was de juf de quizmaster en moesten we 10 vragen zo goed mogelijk oplossen. Twee groepen haalden 10/10. Super! Daarna mochten we in groepjes zelf 6 vragen bedenken en het antwoord op de achterkant van het kaartje schrijven. Daarna stelde juf alle 24 vragen. Wie wist tot nu toe het meest over België, zijn provincies, provinciehoofdplaatsen... ?
Deze week is het de week tegen pesten. Geen nieuwe move zoals de vorige jaren, maar er wordt toch heel wat aandacht aan besteed. Zo dansen en zingen we de move van vorig jaar, maakten we al affiches tegen pesten en proberen we elkaar met respect te behandelen.
Vandaag speelden we nog eens het provinciespel en merkten we dat dit al veel vlotter ging. Daarna werkten we in duo's aan enkele vragen in ons werkboek.
We trokken deze voormiddag naar buiten om de leerstof rond keer -en spiegelwoorden te herhalen. De juf zei een heleboel woorden. Was het woord een keerwoord, dan moesten we naar het vak keerwoorden lopen, was het woord geen keerwoord, dan moesten we naar dat vak lopen. Zo kwamen we te weten dat legovogel en koortsmeetsysteemstrook keerwoorden zijn. We schreven deze twee woorden ook op de speelplaats om te zien of het wel klopte. Daarna riep de juf een woord. Aan ons om het juiste spiegelwoord op te schrijven op de speelplaats. Na deze herhaling gingen we naar binnen om ons werkboek in te vullen.
Op 17 februari was het Dikke Truiendag! Ook wij deden met onze school dit jaar opnieuw mee. Iedereen werd gevraagd een dikke trui aan te doen en de chauffage werd enkele graden verlaagd.
We stonden er even bij stil in de klas. Als we nu allemaal een dikke trui aandoen, kan de chauffage enkele graden lager staan. Daardoor is er minder CO₂-uitstoot en dit zorgt ervoor dat de lucht zuiverder is. En wie wil nu niet in zuivere lucht leven...
Als we dan dit probleem even wat verder bekijken, dan moeten we dringend iets doen aan de klimaatopwarming. Dit kunnen we door minder CO₂ uit te stoten. Anders blijft het poolijs smelten. Als we dit kunnen door onze chauffage wat lager te zetten, dan moeten we daar zeker aan mee doen.
Om de les cijferen met kommagetallen aan te vatten, begonnen we met een spel. Het leek op blad, steen, schaar... maar nu met de tafels. Een leerling van elke ploeg liep op de lijnen van het trefbalveld. Eenmaal ze elkaar tegenkwamen, riep de juf een tafeloefening. De leerling die eerst kon antwoorden, mocht doorlopen tot hij een volgende leerling van de andere ploeg tegenkwam. Wie eerst over de lijn kwam, verdiende een punt.
Julie wordt 10 jaar vandaag! Dat vierden we natuurlijk in de klas! We dansten, zongen en aten lekkere snoepjes! Yenthe nam het voortouw tijdens het dansen en stak er nu en dan een changé in. Proficiat Julie! Geniet ervan!
Voor we aan de laatste opdracht van de dag begonnen, las de juf nog een stuk voor uit het boek ' Later wil ik stuntman worden'. Daarvoor namen we plaats in de wilgenhut. Met dank aan fotograaf Bas!
Vannamiddag maakten we in de WO-les kennis met de Waalse provincies en hun provinciehoofdsteden. In groep gingen we buiten aan de slag! Wat was het zalig genieten in het eerste lentezonnetje! Alle groepen werkten flink door. Zo konden we even ons werk onderbreken en deden we een reis rond de wereld om even te ontspannen.
Vandaag, het was alweer enkele weken geleden, stond er een ICT-les op het programma. Niet meer met juf Sara, maar deze keer met juf Julie. We maakten kennis met het programma Google Drive. Zo leerden we dat we geen USB-stick meer nodig hebben om foto's, filmpjes, presentaties... op te slaan. We kunnen dit allemaal opslaan in Google Drive en om het even waar openen. ( natuurlijk moet de computer op het internet aangesloten zijn😉.) Na de uitleg mochten we zelf aan de slag in onze computerklas. De leerlingen maakten al zeer mooie presentaties!
We werden deze namiddag in groepen van 4 verdeeld. Elke groep kreeg een kaart van België en de namen van de provincies en de provinciehoofdplaatsen. Per groep liep er 1 persoon een rondje op de speelplaats, daarna haalde die persoon een kaart uit de envelop en legde het op de juiste plaats. Daarna mocht de tweede van de groep lopen. Zo totdat alle provincies en alle provinciehoofdplaatsen op de juiste plaats lagen.
In de vorige les maakten we kennis met heel wat woorden zoals un pantalon, une petite culotte, un pull ... . Vandaag maakten we er een spel van om deze woorden wat verder in te oefenen.